• Evenimente
  • Anunturi
  • Creatii elevi
  • Material didactic
  • Rezultate concursuriContact

    duminică, 12 ianuarie 2014

    Evaluare Nationala la clasa a II-a (EN-2014)

    NOUL  CALENDAR  stabilit de Ministerul Educaţiei  Naționale este următorul:
     
    CLASA a II-a
     
     
    - 2 iunie 2014: Limba română – scris, citit
    - 3 iunie 2014:  Limba maternă – scris, citit
    - 4 iunie 2014: Matematică
     
     


    Ministerul Educaţiei Naţionale a publicat joi, 9 ianuarie 2014, pe site-ul www.edu.ro, calendarul şi metodologia de organizare şi desfăşurare a Evaluărilor Naţionale (EN-2014) la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a în anul şcolar 2013-2014.
           Evaluarea competențelor fundamentale la finalul clasei a II-a:
    În anul şcolar în curs, aceste evaluări se vor desfăşura, în două sesiuni, în perioada 6 – 29 mai, după cum urmează: prima sesiune, în perioada 6 – 15 mai, iar a doua sesiune, în perioada 20 – 29 mai.
    PRIMA SESIUNE are următorul calendar:
    - clasa a II-a (6 mai: Limba română - scris şi citit; 7 mai: Limba maternă – scris şi citit; 8 mai:  Matematică)
    SESIUNEA A DOUA (pentru elevii care au absentat din motive întemeiate la prima sesiune) are următorul calendar:
    - clasa a II-a (20 mai: Limba română - scris şi citit; 21 mai: Limba maternă – scris şi citit; 22 mai: Matematică)
    Testele pentru EN-2014 sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, fiind formulate clar, precis şi în strictă concordanţă cu programele şcolare în vigoare pentru fiecare disciplină de studiu, astfel încât să permită administrarea în câte două secvenţe de evaluare.  Durata cumulată a secvențelor de evaluare să nu depășească durata menționată pentru fiecare evaluare națională, după cum urmează: - un total de 50 de minute pentru EN II.
    Testele elaborate pentru EN II conțin două secțiuni. O primă secțiune vizează evaluarea competențelor de receptare-producere a mesajelor citit-scrise, iar cea de-a doua secțiune vizează evaluarea competențelor de matematică.
      EN II se desfăşoară pe parcursul a două zile, în timpul orelor de curs.
     Responsabilitatea administrării la clasă a EN II aparține administratorului de test - învățătorul/institutorul/profesorul pentru învățământul primar de la clasă, care administrează EN II şi întocmeşte documentele menționate în proceduri.
     Pe toată durata evaluării, administratorul de test este asistat de un al doilea cadru didactic, care nu are ore la acea clasă și care este desemnat de președintele comisiei. Sălile în care se susține EN II sunt, de regulă, sălile în care elevii clasei îşi desfăşoară activitatea în mod obişnuit. Acestea sunt adaptate în prealabil, după caz, în funcție de secvența de evaluare planificată, prin eliminarea oricăror materiale didactice care i-ar putea influența pe elevi în timpul administrării evaluării.  Administratorul de test pregătește evaluarea urmărind aşezarea obișnuită a elevilor în bănci, în sala lor de clasă. Înainte de începerea testului, administratorul de test realizează, într-o manieră motivantă, instructajul elevilor cu privire la proceduri și la importanța acestei evaluări.  Fiecărui elev i se distribuie un test pe care îşi scrie numele, prenumele și unitatea de învățământ.
     Înregistrarea și monitorizarea timpului de rezolvare a testelor se face de către administratorul de test.  Pe durata evaluării, administratorul de test asigură respectarea ordinii şi a liniştii în sala de clasă.
     Se interzice administratorului de test să le ofere elevilor indicații referitoare la rezolvarea testelor, să facă modificări ale testelor şi ale baremelor de evaluare sau să realizeze completări ale rezolvărilor testelor.
     La încheierea timpului alocat secvenței de evaluare, administratorul de test recuperează testele de la elevi, conform procedurilor.  La încheierea perioadei de administrare a EN II, administratorii de test predau testele, pe bază de proces-verbal, preşedintelui comisiei/directorului.
    Rezultatele obţinute la EN-2014 nu se înregistrează în catalogul clasei şi sunt valorificate la nivelul unităţii de învăţământ prin elaborarea planurilor individualizate de învăţare, consemnarea în portofoliul educaţional al elevului, respectiv informarea părinţilor/reprezentanţilor legali ai elevului asupra stadiului formării şi dezvoltării competenţelor evaluate.
    Cadrele didactice evaluatoare sunt selectate de la alte unităţi şcolare decât cele din care provin elevii ale căror teste sunt evaluate. Fiecare test este evaluat de către două cadre didactice, pentru fiecare disciplină în parte.